Škola přirozeného stravování
Co považuji za přirozené stravování?
Přirozené a vědomé stravování je uvědomování si toho, co právě našemu tělu prospívá a co by mu mohlo uškodit. Je to umění připravit si jídlo, po kterém se cítíme dobře. Je to dostupná cesta, jak o sebe pečovat a udržet si zdraví.
Lze se stravovat chutně, hospodárně, z dostupných a lokálních surovin v souladu s přírodními cykly i s tím jak se cítíme. Lze vařit jednoduše, prakticky, bez dogmat a v souvislostech.
A co je přirozené pro mě?
Pro každého z nás přirozenost představuje něco jiného. Je to momentální stav, životní styl či postoj, který je se mnou v souladu a dává mi smysl. Tento stav se během života může měnit.
Dávám vám nahlédnout do své přirozenosti a vy si můžete hledat a testovat tu vlastní.
Součástí mojí přirozenosti je
- vařit a jíst převážně z doma uvařeného jídla z jednoduchých a základních potravin, tedy používat minimum polotovarů
- zajímat se o původ potravin a nakupovat ty nejblíže vypěstované a dostupné
- podporovat lokální lokální pěstitele a chovatele
- jíst to, co právě roste
- šetrně s potravinami hospodařit, s úctou k nim a k jídlu, které z nich připravím
- plánovat nákupy i vaření tak, abych omezila plýtvání
- snažit se zbylé potraviny využít, abych je nemusela vyhazovat
- dávat jídlu přiměřenou pozornost a brát ho s lehkostí
- ptát se svého těla co potřebuje, jak se cítí v závislosti na počasí, ročním období a na tom, co právě prožívá
- číst si složení potravin a zvážit si, jestli vše co potravina obsahuje bych chtěla sníst
- vycházet z předpokladu, že jídlo je energie (jaké palivo dám do motoru, takový bude jeho výkon)
- dávat přednost jednoduchosti a střídmosti
- věřit, že si můžeme dopřát cokoliv, jen záleží na množství a našem stavu (jed dělá dávka)
- dopřát si s láskou k sobě občas i něco „zakázaného a nezdravého“
Co považujete za přirozené vy?
Od tohoto bodu, s plným respektem k vám, vašemu životnímu stylu a možnostem, se můžeme společně odrazit.
Vyberte si z následujících programů a služeb